Aké praženie kávy preferujete Vy?

Praženie kávy 
 
Ak si myslíte, že na tom nezáleží, tak možno ani neviete, že rozdiel medzi kávou, ktorú ste si vychutnali a tou, ktorá sa dala len sťažka dopiť, bol rozdiel práve v miere a type praženia. Každý typ praženia rôzne ovplyvňuje chuť, arómu a ďalšie vlastnosti kávy. Medzi základné typy praženia patrí:
 Obrázok článku
kava-prazenie-24 Svetlé praženie
Umožňuje zachovanie viac pôvodných charakteristík zrna, vrátane vyššej kyselkavosti a jemnejších chutí. 
 
kava-prazenie-24 Stredné praženie
Prináša vyváženú chuť, mierne nižšiu kyselkavosť a plnšie telo. 
 
kava-prazenie-24 Polotmavé praženie
Môže prinášať jemnú rovnováhu medzi kyselkavosťou a horkosťou, s bohatou chuťou a plným telom. 
 
kava-prazenie-24 Tmavé praženie
Tento proces znižuje kyselkavosť a zdôrazňuje horkosť a plnosť tela kávy. Tmavo pražená káva často má výraznú a bohatú arómu s príchuťou karamelu alebo horkého kakaa. 
 
kava-prazenie-24 Francúzske praženie
Často vytvára veľmi silnú chuť a intenzívnu arómu, pričom sa môžu stratiť niektoré jemné nuansy kávového zrna. Tento typ praženia môže byť príliš silný pre niektorých ľudí, ale je obľúbený medzi tými, ktorí preferujú výrazné a bohaté chute. 
 
kava-prazenie-24 Talianka (Espresso praženie)
Produkuje silnú a bohatú kávu s výraznou chuťou a krémovou vrstvou. 
 
kava-prazenie-24 Prepražená káva
Tento proces môže viesť k spáleniu zŕn a k rozvoju horkej a popolavej chuti. Prepražená káva často stráca svoje jemné arómy a chuť, a môže spôsobiť trpkosť a nepríjemné pocity v ústach. 
Každý z týchto typov praženia prináša jedinečné vlastnosti a chuť kávy, čo umožňuje rôzne zážitky. Je dôležité experimentovať a objavovať rôzne typy praženia, aby ste našli ten, ktorý najviac vyhovuje vašim chuťovým pohárikom. Tak čo, ktorý je pre vás ten NAJ?